Loading...
 Start Page

Περιβάλλον

"Σκοπός μας είναι διάδοση με κάθε τρόπο, όλων των πτυχών του οικολογικού προβληματισμού και της πολιτικής – πρακτικής αντιμετώπισης."

Ως ινστιτούτο με κύριο άξονα τον άνθρωπο μέσω των αξιών και του πολιτισμού, δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.

Δυστυχώς οι υπερβατικές ανθρώπινες επεμβάσεις επί του περιβάλλοντος και η καταχρηστική χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου είχαν ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας, την αλλοίωση των φυσικών του διεργασιών και την υποβάθμιση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής. Το αποκορύφωμα δε των αρνητικών τους συνεπειών είναι ότι έφτασαν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη δημιουργώντας παράλληλα πολλά και επικίνδυνα προβλήματα και σοβαρά περιβαλλοντικά ατυχήματα.Νιώθουμε υποχρέωση μας, να συμπεριλάβουμε στις δράσεις μας το σύνολο εκείνων των μέτρων και ενεργειών που στοχεύουν στην πρόληψη, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά του και να διατηρηθεί η βιωσιμότητά του.

Θεματικοί Άξονες:

Ευαισθητοποίηση-Μάθηση-Έρευνα-Πρόληψη-Ανακύκλωση – Αποκατάσταση-Δημιουργία –Αναβάθμιση-Ανάδειξη-Προώθηση.

Ενέργειες δράσης και τρόποι Προσέγγισης του Ινστιτούτου :

Μέσω Υλοποίησης Προγράμματων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφή με τους θεματικούς άξονες, στοχεύουμε:

1. Να έρθουμε σε επαφή και να γνωρίσουμε στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσον αφορά τη σχέση με το περιβάλλον και τη φύση γενικότερα.

2. Κατανόηση της σχέσης αλληλεπίδρασης φυσικού περιβάλλοντος, λαϊκής παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών στοιχείων κάθε τόπου, με αειφορική κατεύθυνση και προοπτική.

3. Να μετατραπούν τα μέλη κ οι κοινωνοί της προσπάθειας σε φορείς διάχυσης των εμπειριών τους στην τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

4. Να αναπτύξουν ικανότητα λήψεως αποφάσεων και δημιουργικής παρέμβασης.

5. Να προσδώσουν αξία στον απλό τρόπο ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου.

6. Δημιουργία και Ένταξη Περιβαλλοντικών Ομάδων - συμμετοχή στο Ινστιτούτο Πλάτων παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των εργασιών τους.

7. Μελέτη και Γνωριμία της φύσης σε διάφορους τομείς (Αρχιτεκτονική, κατοικία, ένδυση, διατροφή, υγεία, επαγγέλματα, ασχολίες, θρησκεία, ήθη, έθιμα και τέχνη, ντοπιολαλιά, ιδιωματισμοί)

8. Διοργάνωση ΗΜΕΡΙΔΩΝ

9. Αξιοποίηση περιβαλλοντολογικών Προγραμμάτων

10. Ανάδειξη Ελληνικών και τοπικών προϊόντων Προϊόντων

 

Μέρος του περιβάλλοντος μας είναι και τα Ζώα καθώς και η προστασία τους

Σήμερα οι εγκαταλείψεις ζώων αυξάνονται διαρκώς.

Αρμόδιοι για τα αδέσποτα καθίστανται οι δήμοι, επειδή όμως δεν προβλέπονται ποινές για τη μη εφαρμογή του νόμου, συχνά δεν πραγματοποιούν προγράμματα περισυλλογής, εμβολιασμού, στείρωσης κτλ.

Τρόποι δράσης μέσα από:

  • Συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές
  • Ενημερωτικές εκστρατείες-καμπάνιες
  • Πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων: ωστε να πραγματοποιείται περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση των ζώων, κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, αποπαρασίτωση, εμβολιασμός και στείρωση, ενώ ο κύκλος κλείνει με την υιοθεσία ή την επανατοποθέτησή τους.
  • Υποστήριξη γνωστών εταιρειών με προϊόντα κατοικιδίων, στήνεται μία γιορτή με μουσική, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

 


 

 

Μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email: info@platoninstitute.gr

platoninstitute@gmail.com

 

Login / Sitemap

© Copyright 2016 - 2024 Ινστιτούτο ΠΛΑΤΩΝ